Hoe Kiest u de Beste Advocaat? Let Hierop in Offerte

Door Janhein Strop
welke advocaat kiezen

Met LegalDutch ontvangt u offertes van advocaten met relevante ervaring en kennis. Hoe kiest u de advocaat die het beste bij u past?

Advocaat kiezen op basis van leeftijd en ervaring

Een advocaat met 20 jaar ervaring is vanzelfsprekend vaak beter dan een advocaat die net zijn beroepsopleiding heeft afgerond. Als u een complexe zaak heeft waarbij veel op het spel staat, doet u er om die reden verstandig aan iemand te kiezen die al een tijd meedraait. Nadeel is dat deze ervaren advocaten vaak meer kosten dan hun jongere collega’s. Maar goed advies kost niet alleen geld, het betaalt zich vaak dubbel en dwars terug. Als het om een relatief eenvoudige zaak gaat, kunt u ook terecht bij een wat minder ervaren advocaat, die een navenant lager tarief hanteert. Advocaten die werken voor startups hanteren vaak een lager tarief.

Belangrijk bij kiezen: welk specialisme heeft advocaat?

Bijna alle advocaten specialiseren zich. Zij kiezen al in hun opleiding een rechtsgebied, bijvoorbeeld strafrecht of bestuursrecht. Daarna specialiseren advocaten zich in de regel verder binnen dat rechtsgebied. Als een advocaat meldt zich bezig te houden met ondernemingsrecht, zegt dat dus niet zo veel. Want binnen het ondernemingsrecht zijn er specialisten voor bijvoorbeeld faillissementen, het oprichten van ondernemingen of voor fusies en overnames. Het is belangrijk dat u een advocaat met het juiste specialisme kiest, want die hebben meer relevante kennis en hebben minder tijd nodig om uw zaak te behandelen. En dat scheelt geld. Voor eenvoudige zaken zoals het schrijven van een sommatie is geen specialisme vereist, dat kunnen bijna alle gewone advocaten voor u doen.

Lidmaatschap beroepsvereniging advocaat

Veel advocaten zijn lid van een beroepsvereniging, zoals de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland of de Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, die zich ook als kwaliteitskeurmerk presenteren. Lidmaatschap is een indicatie dat advocaten meer dan gemiddeld betrokken zijn bij hun vakgebied, dat zij onderling kennis uitwisselen en cursussen volgen.

Welk kantoor werkt advocaat?

Ruim 2200 van de ruim 17.000 advocaten werkt zelfstandig. De rest vormt een kantoor met één of meerdere anderen. Op zichzelf zegt de organisatie niet veel over de kwaliteit van een advocaat, maar het is niet iets om te negeren. Voordeel van een advocaat van een groter kantoor, is dat er vaak meer kennis is in de organisatie en advocaten zich kunnen specialiseren. Eenpitters zullen eerder geneigd zijn als generalist te opereren om voldoende omzet te kunnen behalen. Daar staat tegenover dat steeds meer goede advocaten vertrekken bij grotere kantoren en dankzij die ervaring op hoog niveau werk leveren tegen een lager tarief. Zelfstandige advocaten excelleren bovendien nog wel eens in een persoonlijke vorm van dienstverlening.

Kijk in ieder geval naar de website van het advocatenkantoor (of eenpitter) om een indruk te krijgen van de cultuur en werkwijze van het kantoor. Als de toon van de communicatie u bevalt, bent u weer dichter bij een keus.

Kiezen op basis van offerte advocaat

In de offerte gaat de advocaat – zo mogelijk – ook al in op uw probleem. Daarbij is het belangrijk dat u een goed gevoel krijgt bij de offerte. Past de tone of voice bij u? Stelt de advocaat zich dienstbaar op? Is hij helder over zijn werkwijze en inschatting van de zaak? En wat kost de advocaat? De prijs is natuurlijk ook een belangrijke overweging bij het kiezen welke advocaat u het beste kan bijstaan, maar pas daar wel mee op. Zoals gezegd is een specialist minder tijd kwijt aan uw zaak dan een generalist.

Welke advocaat u moet kiezen is kortom hoogst persoonlijk.

Over de auteur

Ik ben oprichter van LegalDutch. Vergeet alles wat je dacht over advocaten. Wij doen het anders. We helpen ondernemingen met zelfvertrouwen slimmere juridische beslissingen te nemen. Daarvoor brengen we hen naadloos in contact met de juiste specialisten, die transparant zijn over kwaliteit, tarief en hoe ze kunnen bijdragen aan succes. Zo brengen we je business vooruit.