Wanneer Volstaat een Juridisch Adviseur?

Door Redactie LegalDutch

Wanneer u juridisch advies nodig heeft of betrokken bent bij een juridisch conflict, is het niet zo dat u altijd een advocaat nodig heeft. Vaak genoeg kunt u zich ook laten bijstaan door een juridisch adviseur.

Die heeft net als een advocaat een voltooide rechtenopleiding en de mr.-titel, maar heeft zich niet laten opleiden tot advocaat. De juridisch adviseur mag daarom niet namens u optreden bij de Rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad.

Bij eenvoudige civiele zaken bij de kantonrechter bent u niet verplicht een advocaat in te huren, en kunt u wel gebruik maken van een juridisch adviseur. De grens ligt bij een geldelijk belang van 25.000 euro (en 40.000 euro bij consumentenkrediet). Denk aan zaken op het gebied van het arbeidsrecht (bijvoorbeeld ontslag) huur, consumentenkoop en het incasseren van vorderingen tot 25.000 euro.

Vindt de civiele procedure plaats bij de rechtbank, het Gerechtshof (hoger beroep) of de Hoge Raad (cassatie), dan ben je wel verplicht een advocaat in te schakelen. Eventueel kunt u die verplichte inschakeling van een advocaat ontwijken, door met de wederpartij af te spreken dat jullie de zaak gezamenlijk aan een kantonrechter voorleggen.

Juridisch advies

Voor juridisch advies bent u vanzelfsprekend niet verplicht een advocaat in de arm te nemen. Hierbij geldt dat u goed moet kijken of de juridisch adviseur competent is. Van een advocaat weet u in ieder geval zeker dat hij een beroepsopleiding heeft voltooid en verplicht is zijn vakbekwaamheid te onderhouden door het behalen van opleidingspunten.

Juridisch adviseurs zijn meestal goedkoper dan advocaten. Bovendien mogen ze met u een no cure, no pay-afspraak maken, wat voor advocaten nadrukkelijk verboden is door de Orde van Advocaten.

Over de auteur

LegalDutch is een onafhankelijk platform met als missie de markt voor juridische dienstverlening open te breken. Vertel gratis wat u zoekt en laat advocaten pitchen op uw opdracht. Zo kiest u de juiste advocaat voor de beste prijs.