Zo Kies je Juiste Advocaat als je in Technologie Werkt

Als ondernemer in technologie loop je vaak tegen juridische issues aan. Wat voor advocaat heb je daar voor nodig en waar moet je op letten om de juiste keus te maken?
Als ondernemer in de high tech en softwareontwikkeling stuit je vroeg of laat op juridische issues. Bij het uitbaten van technologie heb je vroeg of laat te maken met het in kaart brengen, creëren, verwerven, beschermen, exploiteren en handhaven van intellectuele eigendom.
Zit je met typische startup-vragen? Lees hier hoe je een advocaat kiest met de juiste ervaring (en prijskaart!)
Voor samenwerking met andere (internationale) partijen – denk aan R&D of productie – is vaak een gedegen contract nodig, en dus een gespecialiseerde advocaat.
Vragen even divers als technologie zelf
Juridische kwesties hebben in de technologiebranche meestal ook een strategische dimensie, die van groot belang is om concurrerend te zijn en te blijven. De vragen die opdoemen zijn even divers als de technologie zelf:
- Kies je voor individuele ontwikkeling of voor ontwikkeling met partners?
- Moet je octrooi aanvragen of je product beschermen door geheimhouding?
- Wat is beter: individuele exploitatie of licenties uitgeven?
- Wat zijn de grootste valkuilen bij outsourcing?
- Hoe ziet een SaaS-overeenkomst er op hoofdlijnen uit?
- Zijn je gebruikersvoorwaarden wel in overeenstemming met privacy-regels?
- Hoe treed je op tegen inbreuk op een octrooi in het buitenland?
Omdat de problemen en specialismen zo divers zijn, vind je niet zomaar de meest geschikte advocaat. Je kunt niet aankloppen bij het eerste de beste kantoor dat zich bezighoudt met intellectueel eigendom (IE) en/of informatietechnologie (IT), want dan loop je het risico niet bij de juiste specialist uit te komen. IE en IT zijn namelijk beide brede begrippen. Niet ieder kantoor heeft de specialisatie die jij nodig hebt, maar dat is moeilijk aan de buitenkant te zien.
IT-recht is veel contractenrecht
Wat daarbij handig is te weten is dat alles wat te maken heeft met IT-recht door veel advocaten wordt gedaan, omdat het dicht aanschurkt tegen het algemene contractenrecht. Dus bij zo’n advocaat kun je terecht voor bijvoorbeeld:
- outsourcing
- privacyvoorwaarden
- big data
- open source-licenties
- softwarecontracten
- cloud computing contracten
- e-commerce
- escrow overeenkomsten
- service level agreements
- geschillen omtrent domeinnamen
Advocaten die beweren zowel IE als IT te doen zijn dus meestal geen echte specialisten.
Kies advocaat met juiste specialisme
Als je als ondernemer in de technologie op zoek bent naar een IE-advocaat is er een belangrijk onderscheid te maken tussen advocaten die zich richten op soft IP (intellectual property) en hard IP, zoals veel advocaten het zelf noemen.
Bij soft IP gaat het om specialismen op het terrein als auteursrecht, modellenrecht en databankenrecht. Deze advocaten kunnen vaak ook licentiecontracten opstellen om deze rechten te exploiteren. Bij hard IP ligt de focus van de advocaat op industrieel eigendomsrecht (octrooirecht). Het maken van een octrooilicentie geldt daarbij als een echte niche, die maar weinigen goed beheersen. Hetzelfde geldt voor procederen in octrooizaken.
Op zoek naar de juiste technologie advocaat voor jouw business?
Vergelijk prijs en kwaliteit via het grootste juridisch inkoopplatform van Nederland en vind snel de beste fixed fee deal >>
Genoeg te kiezen
Natuurlijk zal een soft IP advocaat ook zeggen dat hij of zij octrooirecht doet om de zaak binnen te halen, pas daar dus voor op. Soft IP is over het algemeen wat gemakkelijker, minder technisch-juridisch, meer een kwestie van common sense.
Gelukkig is er veel te kiezen. IE en IT-recht zijn grote krachten geweest achter de trend van nichekantoren. Talrijke kantoren profileren zich binnen deze rechtsgebieden, en kunnen dezelfde kwaliteit leveren als de grote kantoren maar voor een lagere prijs.