Second Opinion Door Advocaat: Doen!

Door Janhein Strop
second opinion advocaat

Als u het niet eens bent met het juridische oordeel van uw rechtsbijstandverzekeraar, bestaat de mogelijkheid een second opinion bij een advocaat te vragen.

Het komt regelmatig voor dat een rechtsbijstandverzekeraar namens een verzekerde geen procedure wil starten. Omdat de verzekeraar de zaak bijvoorbeeld niet kansrijk acht. Wat dan? Niet iedereen weet dat je in deze situatie kosteloos een second opinion bij een advocaat kan vragen. De kans bestaat dat de advocaat tot een ander oordeel komt dan de verzekeraar.

Second opinion advocaat in polisvoorwaarden

In de polisvoorwaarden van iedere rechtsbijstandverzekering is een wettelijk verplichte “geschillenregeling” opgenomen, waarin de second opinion door een externe advocaat geregeld is. In de meeste gevallen – afhankelijk van die polisvoorwaarden – kunt u deze advocaat zelf kiezen. De kosten van de second opinion zijn voor rekening van de verzekeraar.

Zie hier bij wijze van voorbeeld artikel 18 van de polisvoorwaarden van Das Rechtsbijstand

second opinion door advocaat

Rechtsbijstandverzekeraar volgt oordeel van second opinion advocaat

Als de advocaat in zijn second opinion tot het oordeel komt dat uw zaak wel degelijk kansrijk is, dan volgt de rechtsbijstandverzekeraar het oordeel van de advocaat. In deze gevallen kunt u voor de behandeling van uw zaak niet altijd de advocaat kiezen die de second opinion heeft afgegeven. Sommige verzekeraars staan het toe, anderen niet.

In principe heeft u wel vrije advocaatkeuze als de verzekeraar instemt met het voeren van een procedure – ongeacht het type –  zoals onlangs vastgesteld door het Europees Hof van Justitie. Het lijkt er dus op dat u ook na toepassing van de geschillenregeling zelf mag kiezen wie u juridisch bijstaat, ook al zijn de polisvoorwaarden nog niet altijd met dit principe in overeenstemming – zie artikel 18 c hierboven.

Juist bij second opinion de juiste advocaat vinden

Een goede, gespecialiseerde advocaat geeft graag een onafhankelijk juridisch oordeel over uw zaak. Juist bij een second opinion is het de moeite waarde om de juiste advocaat te vinden, ook omdat de kosten zoals gezegd voor de verzekeraar komen.

Over de auteur

Ik ben oprichter van LegalDutch. Vergeet alles wat je dacht over advocaten. Wij doen het anders. We helpen ondernemingen met zelfvertrouwen slimmere juridische beslissingen te nemen. Daarvoor brengen we hen naadloos in contact met de juiste specialisten, die transparant zijn over kwaliteit, tarief en hoe ze kunnen bijdragen aan succes. Zo brengen we je business vooruit.