Zo Vind je Goede Startup Advocaat

Door Janhein Strop
advocaat startup

Bijna iedere startup heeft op een gegeven moment een advocaat nodig. Maar hoe vind je een goede en betaalbare advocaat? En waar moet je op letten?

Ben je als startup op zoek naar juridisch advies? Dan is er goed nieuws: steeds meer advocaten hebben ontdekt dat het inspirerend is voor jonge ondernemingen te werken. Omdat die vaak innovatief zijn, en omdat de kans bestaat dat ze een relatie met je kunnen opbouwen tijdens je groeifase. Dat is waardevol, want er komt een tijd dat je ook wat anders nodig hebt dan algemene voorwaarden.

Die advocaten snappen heel goed dat startups weinig geld hebben, en niet zitten te wachten op een uurtarief van 350 euro per uur. Zij begrijpen dat je op zoek bent naar iemand die bereid is een aangepast tarief te hanteren of bijvoorbeeld voor een overzichtelijke fixed fee te werken. Dat kan ook best: veel juridische documenten zijn afgeleid van standaardmodellen, en lenen zich goed voor een vaste prijs. Denk daarbij bijvoorbeeld aan privacyvoorwaarden voor je website, term sheet voor een investering of een aandeelhoudersovereenkomst, als je de verhouding met je partners goed wil regelen.

Goede startup advocaat kent valkuilen

Arbeidsintensiever en vaak juridisch uitdagender is het als een investeerder in beeld komt. Meestal moet je dan onderhandelen over een term sheet, een document met bepalingen over de hoeveelheid kapitaal, prijs per aandeel, stemrecht etc., dat de basis legt voor de uiteindelijke participatieovereenkomst. Omdat de investeerder de term sheet opstelt en bovendien vaak over meer juridische kennis beschikt, ben je min of meer gedwongen hiervoor een advocaat in te schakelen. Dat kost geld maar is iedere euro waard, want een goeie advocaat kent de (kostbare) valkuilen.

Wie samenwerking met een grotere partij aanknoopt – als leverancier bijvoorbeeld – loopt tegen hetzelfde probleem op: de andere kant heeft op juridisch gebied meer ervaring. Wie dan niet bereid is te investeren om de asymmetrie op te heffen, bespaart wellicht op korte termijn, maar krijgt later alsnog de rekening gepresenteerd. Onduidelijke afspraken zijn de belangrijkste grondstoffen voor conflicten. Die zijn niet alleen tijdrovend – en houden je dus af van ondernemen – maar ook duur.

Nichekantoren: vaak net zo goed maar betaalbaar

Als startup heb je ook vaak een advocaat nodig met intellectueel eigendom als specialisme. Ondernemers in technologie hebben veel vragen over octrooirecht, licentie-overeenkomsten of auteursrecht. In veel branches loop je wel eens tegen kwesties aan met betrekking tot merkenrecht of onenigheid over gebruik van de handelsnaam.

Er zijn tegenwoordig veel nichekantoren die zich helemaal richten op al die aspecten van intellectueel eigendom, en voor dezelfde kwaliteit veel minder vragen dan een groot kantoor.

Zoek je een advocaat met startup ervaring? Leg via LegalDutch je case voor en ontvang concurrerende pitches, waarmee je prijs en kwaliteit kan vergelijken

Start hier >>

Strategisch advies

Dus waar moet je op letten als je een geschikte en betaalbare advocaat zoekt? Allereerst dat de advocaat affiniteit heeft met een onderneming in deze fase en zich ook als zodanig profileert. Zo ja, dan is de kans groot dat hij of zij ook strategisch advies kan geven, nu er begrip bestaat over de problemen, waarmee een startup te maken heeft. Zo’n advocaat kan ook met het oog op de schaarse middelen bedenken wat juridisch echt belangrijk is, en wat van latere zorg is.

Vanzelfsprekend moet de advocaat ook beschikken over de juiste kennis. Adviseren over een aandeelhoudersovereenkomst is echt wat anders dan het patenteren van een vinding. Laat je daarom informeren over de verschillende rechtsgebieden. Wat is echt nichekennis en wat kan iedereen met een algemene praktijk?

Verken de markt – dat kost niets

Kortom, ga nooit zomaar af op een verwijzing uit je omgeving. Bekijk verschillende profielen, vergelijk skills en ervaring – en ga in zee met iemand die jou begrijpt.

Leg via LegalDutch kosteloos in enkele minuten je case voor aan start-up advocaten en ontvang concurrerende pitches, waarmee je prijs en kwaliteit kan vergelijken.

Start hier >>

Over de auteur

Ik ben oprichter van LegalDutch. Vergeet alles wat je dacht over advocaten. Wij doen het anders. We helpen ondernemingen met zelfvertrouwen slimmere juridische beslissingen te nemen. Daarvoor brengen we hen naadloos in contact met de juiste specialisten, die transparant zijn over kwaliteit, tarief en hoe ze kunnen bijdragen aan succes. Zo brengen we je business vooruit.