Uurtje Factuurtje Advocatuur op de Helling

Door Jan-Hein Strop
uurtje factuurtje advocatuur

Het ‘uurtje factuurtje’-model van advocaten gaat op de helling. Omdat de markt het afdwingt. Vaste prijzen en advocaten die dat bieden, hebben de toekomst.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt heeft het startschot voor het debat over uurtje factuurtje gelost. Hij zei in De Telegraaf dat het het huidige systeem van uurtje factuurtje een perverse prikkel heeft. “Sociaal advocaten worden gestimuleerd om gemakkelijke, korte zaken aan te nemen. Moeilijke zaken kunnen niet uit en dreigen buiten de boot te vallen. Dat kan een ramp zijn voor de cliënt.”

Stevige taal waar de sociaal advocatuur van zal schrikken. Maar de opmerking van Recourt moeten advocaten in de meer commerciële sector zich ook aantrekken. Want uurtje factuurtje is een systeem dat hard aan vernieuwing toe is. Er is zeker onder ondernemers grote behoefte aan vaste prijzen (fixed fees), en andere manieren om de juridische kosten overzichtelijk te houden.

Innovatie uurtje-factuurtje advocatuur gaat traag

Ondanks dat besef innoveert de advocatuur traag – slechts een enkel kantoor afficheert zich met enkel vaste tarieven. De Haagse deken Bas Martens zei onlangs op een bijeenkomst, waar Advocatie.nl verslag van deed, dat hij als deken vrijwel geen alternatieve beloningsarrangementen tegen kwam. “Uurtje factuurtje is in de basis de meest eerlijke manier, als je het maar goed doet”, zo verdedigde hij de huidige praktijk.

Advocaat Antoine Endtz, die alleen met fixed fees werkt, stelde daar tegenover dat de advocatuur op te grote afstand van de cliënt is komen te staan, met fraude tot gevolg. “Uurtje factuurtje stelt de kantoren in staat om zelf aan de knoppen te draaien. Dat systeem noopt tot fraude.” Met deze wijze van declareren hebben advocaten er volgens Endtz bovendien belang bij de boel te laten escaleren. “Dan kunnen zij immers uren schrijven.”

Hoe lang nog kan advocatuur vasthouden aan uurtje-factuurtje?

Hoe lang nog kunnen advocaten nog vasthouden aan uurtje factuurtje? Wie de ontwikkelingen in het notariaat volgt, ziet het gevreesde voorland van de advocatuur. Als de Hema samenlevingscontracten verkoopt als worsten, dan weet je wel hoe laat het is. Er zijn meer dan genoeg juridische standaardproducten, die zich er prima voor lenen op maat gesneden te worden voor een vaste prijs. Denk aan het opstellen van algemene voorwaarden, allerlei soorten contracten en het voeren van incassoprocedures.

Zo gauw de markt voor juridische diensten transparanter wordt, zullen de fixed fees hun onverbiddelijke opmars maken. Precies aan transparantie ontbreekt het nu nog in de advocatuur, omdat rechtzoekenden vaak niet goed kunnen inschatten wat die standaardproducten zijn en hoeveel tijd een advocaat kwijt is.

Kamerlid Recourt mag het startschot hebben gegeven, de Hema is wat werkelijk aan het denken zet.

Over de auteur

Ik ben oprichter van LegalDutch, een vernieuwend marketingplatform voor advocaten. Met mijn ervaring als journalist (ex-FD) en juridische achtergrond help ik advocaten nieuwe klanten te bereiken met content marketing: effectief geschreven blogs die de doelgroep raken en scoren in Google. Ik geef workshops, breng advocaten in het nieuws en denk mee bij contentcreatie. Email: janhein@legaldutch.nl.