Wanneer Heeft u een Advocaat Nodig?

Door Redactie LegalDutch
wanneer advocaat nodig

U heeft bij juridische problemen niet altijd een advocaat nodig. Wanneer bent u verplicht een advocaat in te schakelen en wanneer niet?

Wanneer advocaat nodig bij civiele procedures?

Iedere Nederlander is wettelijk verplicht een advocaat in te schakelen voor civiele procedures en familierechtzaken (zoals echtscheidingen). Civiele procedures zijn zaken waarin burgers of organisaties onderling een conflict hebben. Als u eiser bent in een kort geding – een spoedeisende gerechtelijke procedure – bent u ook verplicht een advocaat in te schakelen. Als gedaagde in een kort geding procedure, geldt de verplichting weer niet.

Bij relatief eenvoudige zaken die dienen bij de kantonrechter, waarbij het geldelijk lager is dan 25.000 euro, is een advocaat niet verplicht. Dit heet de “competentiegrens”. Er is ook geen verplichte procesvertegenwoordiging bij aardzaken als huur- en arbeidsgeschillen. U kunt in deze gevallen de zaak zelf aanhangig maken en bepleiten op een eventuele zitting. Of u kunt de hulp inroepen van een juridisch adviseur, die vaak goedkoper is dan een advocaat.  (Lees hier meer over: wat kost een advocaat?)

De juiste advocaat kiezen is niet eenvoudig. U vindt hier een overzicht voor als u profielen en offertes van advocaten vergelijkt.

Advocaat nodig in strafzaken?

In strafzaken is een advocaat ook niet verplicht. Maar het is wel verstandig om in deze gevallen de hulp van een advocaat in te roepen, aangezien een veroordeling grote consequenties als vrijheidsberoving kan hebben.

Geen advocaat nodig bij bestuurszaken

Voor geschillen met de overheid, bijvoorbeeld over een bouwvergunning, geldt hetzelfde: in beginsel heeft u geen advocaat nodig. Wel kan het inroepen van professionele juridische hulp verstandig zijn, al naar gelang de complexiteit en het belang van de zaak.    

Over de auteur

LegalDutch is een onafhankelijk platform met als missie de markt voor juridische dienstverlening open te breken. Vertel gratis wat u zoekt en laat advocaten pitchen op uw opdracht. Zo kiest u de juiste advocaat voor de beste prijs.