Wat Kost een Advocaat?

Door Janhein Strop
wat kost een advocaat

Wat kost een advocaat? Het is geen geheim dat een meerderheid van u advocaten te duur vindt. Maar er staat druk op de tarieven. Bovendien zijn advocaten vaker bereid tot andere prijsafspraken te komen dan uurtje-factuurtje. Welke mogelijkheden zijn er?

Wat kost een advocaat per uur?

Als u per uur betaalt, vraag dan tijdens het eerste gesprek om een schatting van de kosten, zodat u niet voor een lelijke verrassing komt te staan. En vraag de advocaat u op de hoogte te houden van de ontwikkeling van de kosten of tussentijds declaraties te sturen, als u dat op prijs stelt. Want het is vaak onzeker hoe een zaak verloopt, het risico bestaat dat de advocaat meer tijd kwijt is dan van te voren gedacht.

Vraag ook of de advocaat de zaak zelf helemaal doet of gedeeltelijk neerlegt bij een kantoorgenoot zoals een advocaat-stagiaire, die wellicht minder duur is. Laat u ook informeren over extra kosten als griffiekosten, die zijn verbonden aan een rechtszaak. Vergeet bovendien niet dat tarieven steeds vaker onderhandelbaar zijn, ook al is er nog te weinig concurrentie in de advocatuur. Nadeel van urendeclaratie blijft dat advocaten er belang bij hebben de hoeveelheid uren op te drijven.

Advocaten die voor startups werken zijn overigens vaak bereid korting te bieden op hun uurtarief.

Wat kost een advocaat: vaste prijs?

Veel advocaten werken tegenwoordig voor een vaste prijs (fixed fee), gebaseerd op een schatting van de uren die hij of zij kwijt is. Voordeel is dat u van te voren weet waar u aan toe bent. Nadeel is dat bij overschrijding van het geschatte aantal uren, de advocaat wellicht minder gemotiveerd is.

Niet alle zaken lenen zich voor een vaste prijs. Zo is het lastig een fixed fee te bedingen voor een ingewikkelde procedure, omdat de advocaat niet goed kan overzien hoeveel tijd hij kwijt is. Wel is het soms mogelijk tot aan de zogeheten “comparitie” een vaste prijs te betalen, omdat de advocaat voor die tijd alleen een dagvaarding moet maken.

Vaste prijzen zijn in ieder geval geschikt voor standaard-producten als algemene voorwaarden opstellen, leveringscontracten en bijvoorbeeld een incasso-kort geding.

Capped fee

Variant op de fixed fee is de capped fee. Hierbij rekent de advocaat u een uurtarief tot een plafondbedrag is bereikt.

No cure no pay

No cure no pay is in beginsel niet toegestaan. Sinds dit jaar is er één uitzondering: bij letselschadezaken is het onder voorwaarden mogelijk een advocaat alleen te betalen bij succes.

No cure pay less

No cure no pay is in Nederland bij wet verboden, alhoewel er nu experimenten komen om in een beperkt aantal type zaken dit wel mogelijk te maken. Maar niets verhindert u met een advocaat af te spreken dat u hem minder betaalt als de zaak niet goed afloopt. Bij gerechtelijke procedures is dit een optie, bij gebruik van een advocaat voor een advies is dit natuurlijk lastiger.

Abonnementen

Er is een groeiend aantal juridische dienstverleners dat abonnementen aanbiedt voor juridisch advies. Dat is meestal een soort telefonische juridische helpdesk, waar u met eenvoudige vragen terecht kunt. Als er een geschil ontstaat, en u heeft serieus advies nodig, dan heeft u weinig aan zo’n abonnement en moet u alsnog een advocaat inschakelen.

Wat een advocaat kost, is dus vaak onderhandelbaar. Betaal nooit klakkeloos een uurtarief.

Over de auteur

Ik ben oprichter van LegalDutch. Vergeet alles wat je dacht over advocaten. Wij doen het anders. We helpen ondernemingen met zelfvertrouwen slimmere juridische beslissingen te nemen. Daarvoor brengen we hen naadloos in contact met de juiste specialisten, die transparant zijn over kwaliteit, tarief en hoe ze kunnen bijdragen aan succes. Zo brengen we je business vooruit.